Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Materiaali ja palo

Kipsi luonnollisena sprinklerinä
Tulipalo on tapahtuma, jossa tuli ei ole hallinnassa. Tästä syystä voi olla rauhoittavaa tietää, että kipsilevyissä on luonnollinen, sisäänrakennettu sprinkleri. 13 mm:n kipsilevy sisältää noin kaksi litraa kiteisiin sitoutunutta vettä neliömetriä kohden. Levyn kuumentuessa vesi höyrystyy, minkä ansiosta palo ei pääse tunkeutumaan levyn läpi niin kauan kuin höyrystymistä tapahtuu. Lämpötila kipsilevyn taustapuolella pysyttelee alle 100 °C kunnes kidevedellinen vesi on kokonaan haihtunut kipsilevyn ytimestä. Vasta tämän jälkeen levyn lämpötila nousee ja lämpö leviää levyn takana olevaan materiaaliin. Normaalisti etenevässä tulipalossa, jossa huoneen lämpötila on 12 minuutin tulipalon jälkeen noussut yli 650 ºC:seen, lämpötila 13 mm:n normaalikipsilevyn takana on noin 100 ºC.

Palotilanteessa kipsilevystä häviää ensimmäisenä palopuolella oleva kartonki, minkä jälkeen alkaa sitoutuneen kideveden höyrystyminen. Tämä merkitsee sitä, että kipsilevyn pinta on palopuolelta avoin, ja kideveden haihtuessa kipsi kutistuu. Kipsi alkaa murtua, mutta toisen puolen kartonki pitää sen koossa. Vähitellen levystä alkaa pudota palasia, ja palo pääsee leviämään alla oleviin kipsilevyihin tai eristeeseen.

Kipsilevyn palonkestävyyttä voidaan lisätä kasvattamalla kipsin määrää levyssä tai lisäämällä kipsiytimen koossapysymistä kutistumisen yhteydessä vahvistamalla se lasikuidulla tai rajoittamalla kutistumista lisäämällä levyyn aineita, jotka ehkäisevät kutistumista. Knauf-kipsilevyillä on seuraavat parannetut ominaisuudet:

  • Kipsilevy KN 13 on kartonkipintainen ja sen kipsiydintä ei ole vahvistettu, eikä siihen ole lisätty kutistumista ehkäiseviä aineita.
  • Erikoiskova rakennuslevy KEK 13 on kartonkipintainen levy, jonka kipsiydin on vahvistettu ja se sisältää normaali kipsilevyä enemmän kipsiä. Levyyn ei ole lisätty kutistumista ehkäiseviä aineita.
  • Palonsuojalevy KPS 15 on kartonkipintainen kipsilevy, joka on vahvistettu lasikuidulla ja siihen on lisätty kutistumista ehkäiseviä aineita.
  • Fireboard-levyn ulkopinta on lasikuituverhottu. Levyn ydin on lasikuituvahvisteinen ja siihen on lisätty kutistumista ehkäiseviä aineita.

Tämän lisäksi KPS 15 ja Fireboard ovat levyjä, jotka toisin kuin KN 13- ja KEK 13 -levyt, pysyvät seinissä ja katossa käytännöllisesti katsottuna koko palon ajan. Fireboard-levyä, joka on täysin palamaton kipsilevy, käytetään seinissä, katoissa ja erityisesti pilareiden, palkkien, tuuletuskanavien ja kaapelikanavien paloeristyksessä.

Aquapanel
Aquapanel Indoor ja Outdoor ovat portlandsementistä valmistettuja, lasikuituvahvistettuja sementtilevyjä. Levyjen molempia pintoja verhoaa lasikuituverkko, joka on peitetty ohuella kerroksella sementtiä. Levyjen paksuus on 12,5 mm ja ne ovat palamattomia. Seinärakenteissa, joissa on 2 kerrosta Aquapanel-levyjä molemmilla puolin teräsrunkoa ja väh. 70 mm mineraalivillaa, jonka tiheys on 50 kg/m³, saavutetaan paloluokitus EI 120.