Uusi kyläkoulu kruunattiin korkealuokkaisilla akustiikkaratkaisuilla

GRÄNNÄS SKOLA

Mutkaisen Voolahdentien varrelle rakennettu Grännäs skola on koululaisille mieleinen. Ilman omaa kyläkoulua pienten oppilaiden koulumatkasta olisi tullut uuvuttavan pitkä. Moderniin avoimeen oppimisympäristöön yhdistettiin perinteistä kyläkoulutunnelmaa ja kokonaisuus kruunattiin korkealuokkaisilla akustiikkaratkaisuilla.

Uusi Grännäs skola valmistui marraskuussa 2018. Alakoulu sijaitsee noin 20 km päässä Porvoon keskustasta ja sen 73 ruotsinkielistä oppilasta tulevat ympäristökylistä Epoosta, Fagerstasta, Voolahdesta, Seitlahdesta sekä Pellingin saaresta, josta osa koulumatkasta taittuu lossilla. Grännäs skola on erityinen rakennuskohde siinä mielessä, että kyläkouluja ei enää juurikaan rakenneta, vaan sen sijaan lapset kuljetetaan keskustan kouluihin. Matka Porvoon keskustaan olisi kuitenkin ollut pienille alakoululaisille liian pitkä ja uuvuttava.

Vuosia palvellut vanha kivikoulu purettiin, koska sen todettiin olevan liian pieni ja epäkäytännöllinen. ”Vanhan koulun korjaamisesta luovuttiin, koska oli vaikea taata, että korjaus onnistuu. Pahimmassa tapauksessa koulua olisi pitänyt korjata muutaman vuoden kuluttua uudelleen”, arkkitehti Matti Valkeavirta arvioi. 

Moderni oppimisympäristö kyläkoulutunnelmalla

Kaikki uudessa päärakennuksessa käytetyt värisävyt suunniteltiin pihapiirin suojeltuun vanhaan puurakennukseen sopiviksi. Uudenaikaiseen uudisrakennukseen haluttiin hakea kyläkoulutunnelmaa. ”Meille on tärkeää, että tämä on pieni kyläkoulu ja sen pitää näkyä”, rehtori Pamela Bäckman iloitsee.

Avoimen oppimisympäristön kalusteissa on pyörät alla, joten pöytien ja tuolien paikkaa on helppo vaihtaa tarpeen mukaan. ”Pöydät saattavat olla saman päivän aikana ryhmittäin, rivissä tai yksittäin”, Pamela Bäckman valaisee.


Kalusteiden paikkaa on helppo vaihtaa tarpeen mukaan.

Kaikki alakatot ovat akustoivia ja avattavia

Oppimisympäristöjen alakattoihin asennettiin Heradesign -puukuituakustiikkalevyt. Käytävillä ja opettajahuoneessa akustiikkaa optimoivat kuituvahvistetusta kipsilevystä valmistetut Knauf Danoline Contur -alakatot. Liikuntasaliin asennetut pallotestatut Knauf Danoline Contrapanel -kipsiakustiikkalevyt ovat iskunkestäviä ja helposti puhdistettavia.

”Avoin oppimisympäristö on päivän sana, mutta se asettaa paljon vaatimuksia tiloille. Sitä kautta haimme muun muassa akustiikkaratkaisuja. Kaikki katot ovat akustoivia ja oppimisympäristöjen lattioissa on tekstiilimatot. Ääntä ei kuitenkaan haluttu dumpata liikaa”, arkkitehti Matti Valkeavirta kertoo.

”Maalatuissa pinnoissa materiaali vähän katoaa. Heradesign -puukuituakustiikkalevyjen etuna on, että levyistä näkee, mitä materiaalia ne ovat. Aina sitä ei tarvitse korostaa, mutta kyläkouluun luonnonmateriaalit sopivat hyvin”, Matti Valkeavirta sanoo.


Opettajahuoneessa akustiikkaa optimoivat kuituvahvistetusta kipsilevystä valmistetut, avattavat ja piilolistaiset Knauf Danoline Contur -alakatot.


Jumppasalin kattoon asennettu pallotestattu Knauf Danoline Contrapanel on selkeä ja yhtenäinen, ja sen ilmaa puhdistava ja raikastava ominaisuus tukee ilmanvaihtoa. Lukunurkkaukset ovat erityisen suosittuja oppilaiden keskuudessa.

Ilmaa puhdistava ja raikastava ominaisuus

Avattava, piilolistainen Knauf Danoline Contur on ulkoasultaan selkeä ja yhtenäinen ja mahdollistaa sen, että alakaton yläpuolella olevaan tekniikkaan päästään helposti käsiksi. Kuituvahvistetusta kipsilevystä valmistetut tuotteet kestävät hyvin normaalikäyttöä ja huoltotoimenpiteitä, kuten uudelleenmaalausta. Helposti puhdistettavat akustiikkalevyt säilyttävät akustiikka- ja sisäilmaominaisuutensa koko käyttöikänsä ajan.

Kaikissa Danoline -kipsiakustiikkatuotteissa on Cleaneo -teknologiaan perustuva, ilmaa puhdistava ja raikastava ominaisuus. Cleaneo -teknologia on peräisin luonnossa esiintyvästä vulkaanisesta zeoliittikivestä. ”Kun ilma virtaa levyjen läpi, niin levyissä olevat partikkelit pilkkovat tuoksuja ja raikastavat ilmaa. Tämä ominaisuus tukee ilmanvaihtoa ja on sisäilman kannalta puhdas”, Knauf Oy:n Pekka Ruuska kertoo.


Oppimisympäristöjen alakattoihin asennettiin luonnonmukaiset Heradesign -puukuituakustiikkalevyt.


Lisätietoja:
Heradesign
Knauf Danoline Contur
Knauf Danoline Contrapanel

Grännäs skola

Rakennuttaja: Porvoon kaupunki
Arkkitehtisuunnittelu: Työyhteenliittymä Heininen-Valkeavirta
Rakennesuunnittelu: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
Pääurakoitsija: Lujatalo Oy
Valmistui marraskuussa 2018