Turvallinen opiskeluympäristö 1950-luvun tyyliä kunnioittaen

LINNANKOSKEN LUKIO, PORVOO

Porvoon keskustassa sijaitsevan Linnankosken lukion peruskorjaustyön tärkeimpänä tavoitteena oli turvallinen ja terveellinen sisäilma. Tyylillisesti tavoiteltiin alkuperäistä 1950-luvun tunnelmaa, eikä perinteisistä luokkahuoneistakaan luovuttu. Luokkahuoneiden koot kuitenkin kasvoivat ja lasipintojen määrä lisääntyi, mikä oli tärkeää ottaa huomioon akustiikkaa suunniteltaessa. Lisäksi Knauf Danoline Contur -akustiikkalevyyn rakennettu Cleaneo -teknologia vähentää aktiivisesti huoneilman epäpuhtauksia sekä poistaa epämiellyttäviä hajuja.

Kuten niin monessa muussakin rakennuksessa, myös Linnankosken lukiossa kärsittiin pitkään sisäilmaongelmista. Ongelman aiheuttajiksi paljastuivat noin puoli metriä kellarikerroksen lattian alapuolella sijaitseva pohjavesi, joka oli noussut puupaalujen päälle rakennetun rakennuksen rakenteisiin, sekä 2000-luvun alussa tapahtunut vesivahinko. Myös rakenneratkaisut, kuten välipohjan tuplalaattarakenteen kastuneet muottilaudat edistivät sisäilmaongelmaa.

”Koulun peruskorjaus tehtiin kahdessa vaiheessa, ensin kellarikerroksen muutostyöt vuonna 2016. Kun sisäilmaongelmat edelleen jatkuivat, niin toisessa vaiheessa peruskorjattiin koko koulu. Kaikki muut väliseinät, lukuun ottamatta luokkahuoneiden ja käytävien välissä olevia kantavia tiiliseiniä, purettiin pois. Suurimmat ongelmat olivat välipohjissa. Betonipalkistojen välissä oleva sahanpuru, turve ja muu orgaaninen täyte poistettiin, betonirakenteet puhallettiin puhtaaksi ja välipohjaan valettiin paksumpi alalaatta äänieristyksen parantamiseksi”, arkkitehti Matti Valkeavirta kertoo.


Koulun kolmikerroksinen vanha osa valmistui vuonna 1953. Vuonna 2000 rakennettua laajennusosaa ei remontoitu.


Alun perin jumppasaliksi rakennettu tila muuntautui jo aiempien remonttien yhteydessä ruokalaksi.

Luokkahuoneiden kasvaessa ääntä heijastavien pintojen määrä lisääntyi

Vaikka perinteiset luokkahuoneet säilytettiin, ne mitoitettiin 40 oppilaalle ja tästä syystä luokkahuoneiden koko kasvoi 60 neliömetristä 80 neliömetriin. Väliseiniin lisättiin sisäikkunoita, jotta luonnonvaloa pääsisi myös käytäville.  ”Aikaisemmin yhdessä luokkahuoneessa oli kolme ikkunaa, nyt ikkunoita on neljä. Pienille ryhmille ja aineille, jotka eivät ole pakollisia, tehtiin pienempiä luokkahuoneita. Ylimääräistä tilaa ei koulussa ole, neliöt hyödynnettiin siten, että saatiin kaikki tarpeelliset opetustilat mahtumaan”, Matti Valkeavirta sanoo.

Akustiikan merkitys korostuu, kun opetusryhmät ovat suuria ja ääntä heijastavia pintoja, kuten ikkunoita on paljon. ”Luokkien koon muututtua akustikko määritteli vaimennus- ja heijastuspinnat uudelleen”, Matti Valkeavirta kertoo.


Akustiikan merkitys korostuu, kun opetusryhmät ovat suuria ja ääntä heijastavia pintoja, kuten ikkunoita ja lasiseiniä on paljon.

Yhtenäinen ilme avattavilla, piilolistaisilla akustiikkalevyillä

Luokkahuoneet akustoitiin kuituvahvistetusta kipsilevystä valmistetulla CONTUR -akustiikkalevyllä, joka on avattava ja piilolistainen. Knauf Danoline Contur -akustiikkalevyyn rakennettu Cleaneo -teknologia vähentää aktiivisesti huoneilman epäpuhtauksia sekä poistaa epämiellyttäviä hajuja.
 
”1950-luvulla rakennetuissa kouluissa oli tasoitetut, sileät alakatot. Listatonta kipsiakustiikkalevyä käyttämällä luokkahuoneisiin saatiin tuon ajan tyyliin sopiva yhtenäinen alakatto. Levyjen ilmaa puhdistava ominaisuus tuli ikään kuin kaupan päälle”, Matti Valkeavirta iloitsee.


Listattomalla kipsiakustiikkalevyllä luokkahuoneisiin luotiin 1950-luvun tyyliin sopiva yhtenäinen alakatto. Kuituvahvistetusta kipsilevystä valmistettuun akustiikkalevyyn rakennettu Cleaneo -teknologia vähentää aktiivisesti huoneilman epäpuhtauksia sekä poistaa epämiellyttäviä hajuja.

Vanhoja perinteitä haluttiin kunnioittaa kokoamalla koulun kirjaston arvokkaimmat kirjat lasivitriiniin, jossa ne eivät aiheuta ongelmia sisäilmaan. Myös biologian luokan täytetyille eläimille tehtiin oma vitriinikaapisto, johon rakennettiin alipaine, minkä ansiosta mahdolliset epäpuhtaudet eivät enää aiheuta sisäilmaongelmia luokassa.  

Auditoriosta haluttiin mahdollisimman monipuolinen, joten tasanteilla ei ole kiinteitä kalusteita. Näin auditorio muuntautuu esimerkiksi ryhmätyöskentelyyn sopivaksi. Tarvittaessa tasanteille voidaan lisätä penkkirivit. ”Akustiikkasuunnittelija Anttoni Kananen määritteli ja mallinsi auditorion äänenvaimennuksen. Alakaton keskialueella on heijastuspintoja, joiden ansiosta ääni kulkeutuu pidemmälle ja sivuilla akustiikkalevyjä, jotka vaimentavat ääntä. Myös takaseinän vaimennuspinta on luonnonmateriaalia. Koko salia kiertävillä sivuverhoilla voidaan säätää jälkikaiuntaa ja jakaa tilaa”, Matti Valkeavirta kertoo.


Muuntautumiskykyisen auditorion alakaton keskialueella on heijastuspintoja, joiden ansiosta ääni kulkeutuu pidemmälle ja sivuilla akustiikkalevyjä, jotka vaimentavat ääntä. Kirjaston arvokkaimmat kirjat koottiin lasivitriiniin, jossa ne eivät aiheuta ongelmia sisäilmaan.


Lisätietoja: Knauf Danoline Contur

Linnankosken lukio, Porvoo
Rakennuttaja: Porvoon kaupunki
Rakennusarkkitehti: Arkkitehtitoimisto Valkeavirta
Rakennesuunnittelija: Sipti Oy
Rakennusurakoitsija: Pernajan Rakennus Oy
Peruskorjaus valmistui 2018