Nykyaikaista asumismukavuutta ja elinkaariajattelua Kalasatamassa

ASUNTO OY MERI-POLARIS

Asunto Oy Meri-Polariksessa eivät naapureiden askeläänet häiritse ja jokainen asukas voi säätää asuntonsa huoneiden lämpötilan itselleen sopivaksi. Lisäksi patterittomat huoneistot antavat vapaammat kädet erilaisille sisustusratkaisuille ja kalusteiden sijoittamiselle.  

   

  Ensimmäisten talvipakkasten paukkuessa alkaa keskustelu kerrostaloasuntojen lämpötiloista kuumentaa tunteita. Kun alakerran asunnossa hikoillaan ja kuunnellaan juuri juoksemaan oppineen yläkerran Rymy-Petterin lähes ympärivuorokautista rallia, juo ylimmän kerroksen mummo aamukahviaan toppatakki päällä ja antaa välittömän palautteen metelistä naputtamalla harjanvarrella patterin kylkeen.

  Kipparin korttelissa Kalasatamassa sijaitsevassa Asunto Oy Meri-Polariksessa voidaan kuitenkin huokaista helpotuksesta. Knaufin ja WehoFloorin yhdessä kehittämän Patteritta -lattiaratkaisun ansiosta vastavalmistuneen kerrostalon asukkaat pääsevät nauttimaan aivan uudenlaisesta asumismukavuudesta.

  Lämpö jakautuu tasaisesti ja tuntuu mukavalta

  Tutkimusten mukaan kerrostaloasukkaita harmittaa eniten äänieristyksen riittämättömyys ja lämpötilan säätömahdollisuuden puuttuminen. Patteritta vastaa ensisijaisesti edellä mainittuihin haasteisiin. Pattereiden puuttuminen vaikuttaa myönteisesti myös kerrostalon äänimaailmaan, koska patterit johtavat tunnetusti erittäin hyvin ääntä. Lisäksi patteriton tila antaa suunnittelijoille enemmän vapautta toteuttaa erilaisia sisustusratkaisuja.

  Konseptikokonaisuuden muodostavat WehoFloor by Uponor -lattialämmitysputket, Uponor Tacker -lattiaeriste sekä Knauf LM80 -kipsilattiamassa. Syksyllä 2018 lanseeratussa ratkaisussa koko lattia toimii lämpöä varastoivana ja luovuttavana elementtinä, ja konsepti tukee kaikkia energiamuotoja.

  ”Kipsi on hyvä materiaali, koska sillä on korkea lämmönjohtamiskyky ja pienempikin lämpötila riittää lämmittämään koko tilan, mikä puolestaan säästää energiaa. Kipsilattia on myös helppo ja nopea toteuttaa. Lattian pintamateriaali voi olla käytännössä mikä tahansa”, Knauf Oy:n tuotepäällikkö Jenna Alakoski kertoo.

  Lattialämmityksen ansiosta lämpö jakautuu tasaisesti ja tuntuu mukavalta. ”Lattialämmitys on parhaimmillaan niin miellyttävää, ettei sitä edes huomaa”, Uponor Suomi Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Saija Matikka sanoo. ”Sama pätee tietenkin myös askelääniin”, Jenna Alakoski jatkaa.

   

  Rakennuksen tärkeimmät osat ovat piilossa

  Hyvä suunnittelu, osaavat toteuttajat ja laadukkaat materiaalivalinnat ovat onnistumisen avaimia rakentamisessa. Rakennuksen tärkeimmät osat ovat piilossa ja niiden arvo konkretisoituu vasta, kun huoneistosta tulee jonkun koti, tai toimistotilat otetaan käyttöön. Ideaalitilanteessa myös loppukäyttäjät osaisivat valita oikeat rakennusmateriaalit.

  ”Pintaa voi uusia milloin vaan, mutta ne tärkeimmät asiat ovat piilossa ”, Saija Matikka huomauttaa. ”Valitettavasti rakennusvirheillä patenttivarmakin ratkaisu on mahdollista pilata. Jos rakenteissa on jotain muuta tavaraa, joka johtaa ääntä, niin askeläänet kuuluvat”, Jenna muistuttaa.

  Patteritta -lattiaratkaisu suunnitellaan ja toteutetaan aina kohteen mukaan. ”Meillä on luotettavia yhteistyökumppaneita, joita koulutamme myös itse, Jenna sanoo. Uponorilla ollaan samoilla linjoilla. ”Ammattitaitoisella suunnittelulla ja asennuksella, korkealaatuisilla tuotteilla sekä omilla ohjeistuksillamme pyrimme varmistamaan rakentamisen laadun”,  Saija toteaa.

  Kahden ison toimijan osaamisen yhdistäminen sujuu erinomaisesti myös yksilötasolla. ”Yhteistyömme sujuu hyvin”, Saija kiittää.  ”Olemme kouluttaneet henkilökuntaamme puolin ja toisin”, Jenna lisää.

   

  Patteritta täyttää tiukimmatkin askeläänivaatimukset

  Kaksi päivää ennen rakennustyömaan luovuttamista Meri-Polariksessa suoritettiin askeläänten kenttämittauksia. Mittaukset suorittanut Eurofins Expert Services Oy (ent. VTT Expert Services Oy) on osa kansainvälistä Eurofins Groupia, joka tarjoaa testaus-, analyysi-, sertifiointi- ja asiantuntijapalveluita 47 maassa. Suomessa asiantuntijoita on kuutisen sataa 23 eri paikkakunnalla.

  Mittauslaitteena käytettiin reaaliaika-analysaattoria ja mitattava ääni tuotettiin askeläänikojeella. Varsinainen mittaus tapahtui kondensaattorimikrofonilla, joka asennettiin pyörivään mikrofonipuomiin. Jälkikaiunnan mittauksessa käytettiin vakioäänilähdettä.

  ”Askeläänikoje sijoitetaan viiteen eri kohtaan joka mittauksessa. Koje sijoitetaan epäsymmetrisiin kohtiin mitattavalle pinnalle ja varsinainen mittaus suoritetaan alla olevasta huoneesta”, Eurofins Expert Services Oy:n asiantuntija Mika Lojander kertoo.

  ”Suurimpia eroja laboratoriossa ja kentällä suoritetuissa askeläänimittauksissa on se, että laboratoriossa mitattava pinta on erotettu muista rakenteista täysin, jolloin ääni ei voi siirtyä sivutiesiirtymänä tilasta toiseen esimerkiksi seinien kautta”, Mika Lojander sanoo.

  ”Kenttämittaukset ovat tärkeitä laboratoriomittausten lisäksi, koska kentällä pystytään mittaamaan isoja aloja ja massoja, mikä tuo lisäarvoa ja uskottavuutta ratkaisulle”, Jenna Alakoski tähdentää.

  Nykyaikaisen asumismukavuuden lisäksi Patteritta -lattiaratkaisu on kannattava valinta myös elinkaariajattelun näkökulmasta, koska investointi maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä energiasäästöjen muodossa.

   

  Lisätietoja: www.patteritta.fi

  Asunto Oy Helsingin Meri-Polaris

  • Rakennuttajakonsultti: Saraco D&M Oy
  • Pääurakoitsija: Keski-Suomen Betonirakenne Oy
  • Suunnittelija: Arkkitehtitoimisto Tiuri & Lommi Oy
  • Valmistui helmikuussa 2019