Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ainutlaatuinen kohde valmistuu yhteisymmärryksessä rakentamisen korkeasta laadusta

MUNKKINIEMEN KONE

Unohda kaikki, mitä olet tähän mennessä ajatellut kerrostaloasumisesta. Munkkiniemen KONE on monella tapaa ainutlaatuinen paikka asua. Loistava sijainti ja rakennushankkeeseen osallistuvien yhteisymmärrys siitä, mitä korkealaatuinen rakentaminen tarkoittaa, takaavat uniikin asumiskokemuksen. 

Kone Oy:n konsernihallinnon toimistotalona vuosina 1973-2001 toiminut, kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on kokemassa täydellistä muodonmuutosta. Vaikka rakennuksesta on purettu kaikki muu paitsi betonirakenteet, on sen alkuperäinen yleisilme pysynyt silti lähes samana. 

Julkisivun vanhat elementit on korvattu uusilla, vanhan mallin mukaisilla sandwich-elementeillä, rakennuksen alkuperäistä ulkonäköä kunnioittaen. Julkisivuelementtien välissä on metallirakenteisia lasiseiniä, joiden ulkopuolelle on lisätty metallikaide. Kahden ylimmän, uuden kerroksen ulkoseinät ovat niin ikään metallirakenteisia lasiseiniä. Kaikki asunnot ovat valoisia ja tontti, jolla rakennus sijaitsee, on kaikilta puolilta puistojen ympäröimä. Ylimmistä kerroksista avautuu näkymä Munkkiniemen kauniin kaupunginosan yli ja joistakin ylimpien kerrosten huoneistoista voi nähdä merelle saakka.

Sekä Helsingin kaupunki että Auratum ovat olleet aktiivisesti mukana muutoksessa kaavamuutosvaiheesta lähtien.  ”Kaupungilla projekti otettiin hyvin vastaan ja Kone antoi auliisti rakennukseen liittyviä tärkeitä tietoja rakennushistoriaselvitystä varten. Ennen projektin aloittamista suoritetun tutkimuksen perusteella tiedettiin, mitä arvoasuntojen ostajat asunnoltaan haluavat”, Auratum Asunnot Helsinki Oy:n rakennuttajapäällikkö Antti Vuorela kertoo.  

Rakennuttaja on vahvasti läsnä ja valvoo laatua

Jo rakentamisvaiheessa näkyy selvästi, että kyseessä on poikkeuksellisen korkealaatuinen kohde. Rakennustyömaalla on panostettu siisteyteen, materiaalien laadussa ei olla tingitty ja jopa keskeneräiset asunnot ovat esittelykelpoisia. Korkean laadun takaa rakennuttajan vahva läsnäolo hankkeen alusta loppuun asti. Asunnon ostaja voi valita sisustuksen kolmesta viimeistellystä kokonaisuudesta, mutta myös räätälöityjä yksityiskohtia on ollut mahdollista toteuttaa. Joistakin ylimpien kerrosten huoneistoista voi nähdä merelle asti. 

”Meillä on kaikki omissa näpeissä ja siitä syystä pystymme toteuttamaan asiakkaiden toiveet. Kun tulee tarvetta tehdä muutoksia, niin oma asuntomyyntimme ilmoittaa siitä meille ja me hoidamme muutokset suunnittelijoiden kautta suoraan työmaalle. Olemme panostaneet palveluun siten, että omaa väkeä on riittävästi. Lisäksi kaikilla on rakennusliiketausta ja ymmärrystä prosessista”, Vuorela sanoo. 

Antti Vuorelalla on tällä hetkellä vain yksi kohde valvottavanaan. Koska työtä riittää, niin Vuorelan lisäksi projektia on kutsuttu valvomaan myös toinen Auratumin edustaja, Lasse Puumalainen. ”Ainoa tehtävämme on valvoa, että se mitä ostajalle on myyty, toteutuu”, Vuorela tähdentää.

Yhteistyökumppanit osa arvoketjua

Korkealaatuisen rakentamisen ehdottomana edellytyksenä on kaikkien hankkeeseen osallistuvien yhteisymmärrys rakentamisen korkeasta laadusta. 

”Olemme kiitollisia, että hankkeessa on mukana kumppaneita, joilta saamme ratkaisuja ja vastauksia kysymyksiin. Näin saamme asiakaslupauksemme täytettyä. Olemme kaikki yhtä lähellä loppukäyttäjää. Ilman ostajaa, kukaan meistä ei istuisi tämän pöydän ääressä”, Vuorela korostaa.

”On erittäin epätavallista, että rakennuttaja on näin isossa roolissa ja valvoo laatua henkilökohtaisesti. Usein rakennuttajan puolelta valvontaa hoitaa ulkopuolinen konsultti, jolla on monta muutakin kohdetta valvottavanaan samanaikaisesti”, Knauf Oy:n myyntijohtaja Ville Sarmesto sanoo. 

Auratum Asunnot Helsinki Oy:n Lasse Puumalainen (vas.) ja Antti Vuorela sekä Knauf Oy:n Ville Sarmesto Munkkiniemen Koneen huipulla. 

”Prosesseissa on edelleen tehostamisen varaa, mutta perinteisten rakentamismallien murtaminen ei ole helppoa. Harva uskaltaa olla edelläkävijä”, Ville Sarmesto analysoi. ”Meille on tärkeää, että saamme olla osa korkealaatuisen rakentamisen arvoketjua”, Sarmesto lisää.

Askeläänet eivät kuulu eikä ilmastointi pauhaa

Saneerattava entinen toimistotalo eli Park House saa rinnalleen uudisrakennuksen nimeltä Town House, jossa on 11 kolmikerroksista asuntoa.  Kaikkien asuntojen yksityiskohdat on mietitty tarkkaan etukäteen. Kahteen Town House -asuntoon on jo tulossa hissi, lopuissa on hissivaraus. 

Asunnoissa on uusi, asuntokohtaisesti säädettävä, lämmöntalteenotolla varustettu tulo- ja poistoilmanvaihtokone, joka on sijoitettu asuntoihin erikoismittaiseen komeroon. Alakattoihin integroidun viilennyksen ansiosta koneellisesta viilennyksestä aiheutuvaa ääntä ja vetoa ei ole. 

Arvoasunnoissa eivät askeläänet kuulu, eikä ilmastointi pauhaa. Lämpöpatterit eivät hohkaa kuumaa tai rajoita sisustamista, koska niitä ei ole. 

Vaikka loppukäyttäjä ei tiedä mitä tuotteita rakentamisessa on käytetty, niin asumisen laadussa se varmasti näkyy. Esimerkiksi parketin alle asennettu, pumpattava ja itsestään tasoittuva kipsilattia on yksi asumismukavuutta edistävistä tekijöistä. Kipsilattiaan integroitu, termostaatein ohjattu vesikiertoinen lattialämmitys on miellyttävä, koska kipsi johtaa lämpöä tasaisesti. Kipsilattia eristää myös tehokkaasti askeläänet. 

Kipsilattian etuja ovat askeläänien eristäminen ja erinomainen lämmönjohtavuus. Lisäksi pumpattava ja itsestään tasoittuva kipsilattia säästää työvaiheita. 

”Välipohjat toteutetaan valitettavan usein ohuimmalla mahdollisella pintalattiarakenteella”, Ville Sarmesto sanoo ja näyttää kolmikerroksisen Town Housen korkealaatuisia kipsilattioita. ”Meillä oli lähtökohtana, että askeleet eivät kuulu, emme edes miettineet muuta vaihtoehtoa”, Antti Vuorela vastaa. 

Lisätietoja: www.munkkiniemenkone.fi 


MUNKKINIEMEN KONE

  • Rakennuttaja: Auratum Asunnot Helsinki Oy
  • Pääurakoitsija: Peab Oy
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtiryhmä A6 Oy
  • Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy
  • Valmistuu keväällä 2019
Pyydä tarjous!