Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Alapohjaratkaisut

Lattiaratkaisut – kipsilattia levyistä tai valamalla

Lattia uuteen tai vanhaan pohjaan

Lattia on kantavan rakenneosan – alapohjan tai välipohjan – ylin pintarakenne. Lattiamateriaaleja on useita eri tyyppejä. Kipsilevylattia on yleinen vaihtoehto, ja se voidaan rakentaa puu- tai teräskannatteisen rungon tai vanhan lattian päälle. Levyistä tehty kipsilattia on kestävä ja paloturvallisuudeltaan erittäin hyvä.

Toinen paljon käytetty vaihtoehto on kipsilattian valu. Kipsivalulattiaan sopii hyvin lattialämmitys. Kipsivalulattia reagoi lämmönvaihteluihin betonia nopeammin ja tasoittaa lämmönvaihteluita tehokkaasti. Vesikiertoisen lattialämmityksen veden syöttölämpötila voidaan pitää kipsivalulattiassa alhaisempana kuin betonilattiassa, jolloin lämmityskulut pienenevät.

Knauf lattiamassat ja kipsilattian tasoitteet soveltuvat niin toimistotilojen, sairaaloiden, koulujen kuin asuinhuoneistojenkin pintalattiaksi.

Valikoimastamme löydät monia erilaisia vaihtoehtoja kipsilattian toteuttamiseen. Kerromme niistä mielellämme lisää.

Alapohja

Alapohja

Alapohjan voi tehdä paalutettuna, kantavana tai maanvaraisena. Rossipohjan eli kantavan tuulettuvan alapohjan pintalattian voi tehdä kipsillä. Myös pientalojen maanvaraisen laatan voi tehdä betonin sijasta Knauf LM80 kipsivalulla.

Saneerauskohteissa Knauf kipsivalu on hyvä ratkaisu esimerkiksi vanhan betonilaatan tasoittamiseen. Kipsilattian voi tehdä myös uivana vanhan levyrakenteen päälle. Myös ontelolaatan pinnan tasoitus onnistuu helposti kipsivalulla. Knauf kipsivalu soveltuu hyvin lattialämmityskohteisiin, joissa lämmitysputket upotetaan kipsivaluun.

Tähän soveltuvien tuotteiden tuotekortit löytyvät täältä.

 

Lattiakipsilevy

Knauf lattiakipsilevy soveltuu ala- ja välipohjiin sekä vanhojen lattioiden korjaamiseen. Sillä on myös hyvät palonkesto-ominaisuudet. Tuote kuuluu materiaalien päästöluokkaan M1. Tiivis levyrakenteinen lattia tehdään kiinnittäen kaksi levykerrosta joko liimaamalla tai laastikiinnityksellä. Levytetty lattiapinta voidaan helposti päällystää halutulla materiaalilla.

 

Kolmikerrosrakenne kipsilevystä lattialämmityskohteisiin

Lattialämmityskohteen voi tehdä esimerkiksi kipsilevystä kolmikerrosrakenteena, jolloin kipsilevykerrosten väliin asennetaan lattialämmitysputket/-kaapelit, ja väli täytetään YT30 -tasoitteella. Lisätietoja asennusohjeissa.

Kipsilevylattiat soveltuvat käytettäväksi mm. asunnoissa, toimistotiloissa, luokkahuoneissa ja majoitustiloissa, sekä näiden sisäpuolisissa käytävissä. Levylattia ei sovellu käytettäväksi raskaammin kuormitetuissa tiloissa kuten asuinrakennuksien porraskätävissä. Knauf-kipsilevylattian taivutusjäykkyys ja kuormituskestävyys on tutkittu laboratoriokokein.

Uiva lattia

Onko tarkoituksenasi toteuttaa uiva lattia? Tällöin kipsivalu soveltuu hyvin uivan lattian materiaaliksi. Jos pohjana on esimerkiksi eristeet, levytys tai vaikkapa vanha lautalattia, niin tukevan rakenteen päälle asennetaan Knauf Aluspaperi ja seinustoille Knauf Reunanauha solumuovikaistale. Knauf Kipsivalu LM80 pumpataan aluspaperin päälle. Aluspaperi ja reunanauha erottavat kipsivalun muista rakenteista.

Maanvarainen lattia

Maanvarainen lattia hyötyy kipsin eduista

Maanvarainen lattia voidaan toteuttaa myös kipsivalulla. Elämättömyytensä vuoksi maanvarainen kipsilattia on ihanteellinen vaihtoehto.

Kipsivalulattialla on monia etuja betoniin verrattuna; muun muassa parempi lämmönjohto-ominaisuus. Koko alaa ei tarvitse raudoittaa, vaan rengasterästys reunoille riittää. Rakennusvaiheessa kipsivalu kuivuu betonivalua nopeammin ohuemman kerrosvahvuutensa ansiosta ja sillä tulee kerralla suora lattia.

Lattiapinta voidaan helposti päällystää halutulla materiaalilla. Valetun kipsilattian pintaan soveltuu useat erilaiset lattiapäällysteet.

Hienotasoitteet

Tasoite lattiaan

Lattiapinnan käsittely ennen sen päällystämistä riippuu pinnan tasaisuudesta sekä valitusta päällystemateriaalista. Esimerkiksi keraamisella laatalla ja lautaparketilla päällystettäessä pinnan käsittelytarve on yleensä huomattavasti vähäisempi kuin ohuilla materiaaleilla (muovimatto, linoleumi ja korkkilaatat tms.) päällystettäessä. 

Valikoimistamme löytyy pumpattava ohuttasoite OT40 sekä käsinsekoitettava yleistasoite YT30.

Alapohjaratkaisuihin liittyvät tuotteet