Maakuntien järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä kuntien irtain omaisuus siirtyy maakunnille. Kunnissa ei kannata nostaa käsiä pystyyn sote-kiinteistöjen osalta, vaikka sote-ratkaisu viivästyy. Näin sanoo Outi Mäkelä, kansanedustaja (kok.) ja Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja.
Sote-kiinteistöt muodostavat kokonaisuudessaan 14 miljoonan m² :n kokonaisuuden. Kuntien ja vapaaehtoisten kuntayhtymien kiinteistöt muodostavat tästä yhteensä noin 6,7 m².
Sote-kiinteistöistä 50 % sijaitsee kasvavissa kunnissa ja oletettavaa on, että näille tiloille on jossain muodossa käyttöä jatkossakin. Suurimmassa riskissä jäädä tarpeettomiksi ovat taantuvien, pienten ja harvaan asuttujen kuntien laitos- ja vuodeosastorakennukset.
– Nyt on aktiivisen suunnittelun, mutta myös tulevaisuuteen pohjustavan saneerauksen aika. Kunnilla on sote-kiinteistöissä merkittävä omaisuus ja kulupohja. Korjausvelka kasvaa, mitä pidemmälle soten ratkaisut siirtyvät, toteaa Outi Mäkelä, kansanedustaja (kok.) ja Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja.
– On todennäköistä, että varsinkin isommissa maakunnissa palveluntuottajat jatkavat sote-uudistuksen astuttua voimaan ainakin siirtymävaiheessa samoissa tiloissa ja siirtyvät sitten portaittain muihin ratkaisuihin. Epävarmuus tulevaisuudesta ei saa johtaa siihen, että yhteisestä omaisuudestamme ei huolehdittaisi.
Arvio käytöstä poistuvien terveyskeskusten lukumäärästä osoittaa, että eniten poistuvia rakennuksia on kasvualueilla. Suurimmat riskit liittyvät laitoksiin ja avohuollon rakennuksiin. Pienin riski kohdistuu asumispalveluihin ja lastensuojelun tiloihin.
LATAA ESITE
OTA YHTEYTTÄ
Myyntipäällikkö
Artur Vanamo
040 307 6418
Sähköpostit ovat muotoa [email protected]
Suomenkieliset tuotesivut: www.knauf.fi
Englanninkieliset tuotesivut: www.knaufamf.com