LM80 kipsilattiamassa soveltuu sekä liitosrakenteeksi että uiviin lattiarakenteisiin

Pumpattava ja itsestään tasoittuva kipsisideaineinen Knauf LM 80 -lattiamassa on valmiiksi sekoitettu laasti, johon lisätään vain puhdas vesi. Lattiamassa LM 80 soveltuu erityisen hyvin niin liitoslattiaksi, kuin uiviin lattiarakenteisiin esimerkiksi toimistotiloissa, sairaaloissa, kouluissa kuin asuinhuoneistoissakin. Matala-alkalinen kipsilattia on nopea työstää, lisäksi sillä on korkea lämmönjohtavuusarvo sekä hyvät askelääneneristysominaisuudet.

Knaufin kipsilattiamassoja on valmistettu Suomessa kohta 20 vuotta. Lattiamassojen valmistuksessa käytetään kipsiä ja hiekkaa.

– LM80:n lujuudet ovat todella korkeat, kipsilattiat soveltuvatkin päällystettäväksi kaikilla tavanomaisilla päällysteillä, liiketoiminnan kehityspäällikkö Jenna Alakoski kertoo.

Erinomainen lämpölattia

Kipsilattia on Alakosken mukaan erinomainen vaihtoehto lämpölattiaksi, koska materiaalilla on korkea lämmönjohtavuusarvo.

– Kipsilattia lämpenee erittäin nopeasti, kun lattialämmitys kytkeytyy päälle. Lämpimillä ajanjaksoilla kipsilattia myös viilenee nopeasti. Tuotteen kanssa voidaan käyttää myös lattiajäähdytystä.

Kipsilattia on kestävä ja matala-alkalinen

Kipsilattian lujuudet ovat korkealla tasolla.

– LM80 kipsilattian puristuslujuus on yli 30 MPa, taivutuslujuus yli 6 MPa ja pintavetolujuuttakin on yli 1,5 MPa. Kipsilattia soveltuu käytettäväksi lähes kaikenlaisten lattiapinnoitteiden kanssa. Kelluvien pintamateriaalien lisäksi kipsilattiaan voi esimerkiksi suoraan liimata parketin tai muovimaton, tai tehdä siitä hienon design-lattian vaikkapa värillisillä epoksi- tai PU-pinnoitteilla, Alakoski kertoo

Aina ennen kiinnitettävää päällystettä tai tasoitetta, kipsilattia hiotaan, imuroidaan ja pohjustetaan. Knaufin kipsilattiat ovat matala-alkalisia, joten niistä aiheutuvia sisäilmaongelmia ei tarvitse pelätä – kipsilattiat eivät reagoi tasoitteiden tai liimojen kanssa. Kipsilattian paloluokka on A1, eli se on palamaton materiaali.

Kipsilattia tasoittuu itsestään

– Knaufilla on noin 20 sopimuskumppania ympäri Suomen, jotka olemme kouluttaneet kipsilattioiden pumppauksiin. Asiakas voi pyytää tarjouksen suoraan sopimuskumppaneiltamme. Pumppaukset suoritetaan lattiapumppauksiin soveltuvilla Knauf-valmisteisilla PFT-pumpuilla. Työmaalle tarvitaan vain vesi ja sähkö, me toimitamme lattiamassat kuivajauheina. Kuivajauheita on saatavilla pienissä säkeissä, suursäkeissä sekä irtotavarana.

Alakoski mainitsee että, kipsilattiamassa tasoittuu itsestään ja on kävelykuiva heti seuraavana päivänä. Kipsilattioista tulee täysin suoria, joten niitä ei tarvitse tasoittaa enää jälkikäteen.

– Jos pintavalu on tehty kipsimassalla, voidaan lattialämmöt kytkeä päälle jo viikon päästä pumppauksesta, ensin kolmeksi päiväksi 25 asteeseen, jonka jälkeen lämmöt saa nostaa aina 55 asteeseen saakka.

Kipsilattia on helppo ja huoleton materiaali, koska sitä ei tarvitse tasoittaa, se ei kutistu, eikä seinien vierustoille ilmesty käpristymiä. Kipsilattiavalu ei vaadi myöskään minkäänlaisia tukiverkkoja tai raudoitusta.

Loistava kosteudenkesto

– Olemme teettäneet kipsilattialle vedenkestotutkimukset. Vaikka kipsilattia kastuisi niin, että se on imenyt itseensä maksimimäärän vettä, kuivatuksen jälkeen lattian lujuudet palautuvat täysin ennalleen. Kipsilattiamassaa voidaan käyttää kotikylpyhuoneiden märkätiloissa, mutta jatkuvasti kosteina oleviin tiloihin se ei kuitenkaan sovellu (esim. uimahallit).

Hyvin askelääniä eristävä materiaali

– Olemme testanneet kipsilattiaa eri rakenteilla askeläänten eristävyyden osalta. Kyseinen mittaustapa sekä standardi muuttuivat hiukan pari vuotta sitten ja tuotteidemme testaus on tehty myös näillä uusilla määräyksillä. Asuntojen ja majoitus- tai potilashuoneiden välillä, suurin sallittu askeläänitasoluku on 53 dB, joka Knaufin lattiarakenneratkaisuilla alitetaan helposti. Meillä on asiantunteva tekninen tuki ja erittäin osaavat myyjät, joilta saa tarvittaessa teknistä tukea tuotteeseen liittyen, Alakoski toteaa.